Share on Facebook Share on Twitter

Terugblik | Actueel | Verwachtingen

Temperatuur              Vochtigheidsgraad            windrichting + snelheid

Home

Deel deze pagina via:

Artikel | 15 jaar waarnemingen van het weer

Artikel opgesteld door: Sebastiaan van Herk | Gepubliceerd op: maandag 4 april 2022

15 jaar waarnemingen van het weer
Op 27 december van het afgelopen jaar is er binnen Meteo Alblasserdam een nieuwe mijlpaal bereikt. Die dag was het 15-jarig jubileum wat betreft het verrichten van weerwaarnemingen een feit! Zo bevat ons historisch archief inmiddels meer dan 180 maanden aan weergegevens en omgerekend komt dat overeen met maar liefst meer dan 5400 dagen. Dit is voor ons een mooie mijlpaal waar we uiteraard ook erg blij mee zijn. Over het toen en nu leest u verder in dit artikel.

Toen, nu & de toekomst
Het meten van de actuele weercondities doen wij in Alblasserdam, een dorp met ongeveer 20.000 inwoners en gelegen in de provincie Zuid-Holland. Metingen van het weer zijn onder andere belangrijk om een duidelijk beeld te schetsen van de actuele weercondities en het helpt bij het voorspellen van het weer voor de (zeer) korte termijn. Ook kan nu gekeken en vergeleken worden hoe het weer zich in de afgelopen vijftien jaar heeft gedragen.

Voor de allereerste metingen moeten we iets meer dan vijftien jaar terug in de tijd. Na de nodige voorbereiding verschenen op woensdag 27 december 2006 de eerste metingen op het beeldscherm. Om meer precies te zijn was dat namelijk rond twee uur in de middag. Wat toen meteen al opviel, was dat het met een temperatuur rond 12 graden niet koud was voor decemberbegrippen. Niet lang daarna konden actuele weergegevens als temperatuur, windrichting- en snelheid en neerslag ook via het internet gevolgd worden.

Na een kleine zeven jaar verhuisde het weerstation naar een andere locatie in Alblasserdam. Tijdens de lente- en zomermaanden van 2013 vonden de voorbereidingen plaats voor de opbouw van de nieuwe meetlocatie. Deze ging op 1 oktober van dat jaar officieel in gebruik en draait volledig op zon- en windenergie. Ook werden de metingen meteen uitgebreid. De meetlocatie bevindt zich sindsdien (inmiddels ruim acht jaar) aan de rand van Alblasserdam in het polderlandschap. Hier bevinden zich uitgestrekte weilanden waar wij dagelijks actuele waarnemingen van het weer verrichten. In deze vrije locatie is geen sprake van grote en dichtbijstaande obstakels zoals huizen en flats, waardoor wij zuivere en dus professionele metingen kunnen verrichten. De actuele waarnemingen en informatie over onze meetlocatie kan via onze websites bekeken worden.

En plannen voor de toekomst? Jazeker! Eén van onze doelstellingen is dan ook om door te gaan met het verrichten van weerwaarnemingen en de meetlocatie verder uit te breiden. Hopelijk kunnen aan deze lange periode nog vele jaren worden toegevoegd, want meten is tenslotte meten.

Halverwege
De definitie van weer en klimaat lijkt hetzelfde, maar dat is toch niet helemaal waar. Onder het weer verstaan we namelijk de toestand van de atmosfeer op een bepaalde plaats en op een bepaald moment. Het klimaat is het gemiddelde weer in een bepaald gebied of bepaalde plaats over een periode van tenminste dertig jaar. Dat betekent dat we met ons 15-jarig jubileum halverwege van de klimatologische periode van dertig jaar zitten. Het is nog een lange weg te gaan, maar wie weet kunnen we over vijftien jaar wel spreken van een klimatologisch archief, een geschiedenis van dertig jaar aan weerwaarnemingen.

15 jaar waarnemingen van het weer