Share on Facebook Share on Twitter

Terugblik | Actueel | Verwachtingen

Temperatuur              Vochtigheidsgraad            windrichting + snelheid

Home

Deel deze pagina via:

Windrichting

Algemene informatie
Hier vindt u enige informatie met betrekking tot windrichting. Windrichting betekent niets anders dan de hoek of richting waar de wind vandaan komt. Dit kan bovendien worden weergegeven in graden (0-360 graden). De vier meest bekende windrichtingen zijn: noord, oost, zuid en west. Een noordenwind is 0 of 360 graden, een oostenwind is 90 graden, een zuidenwind is 180° en een westenwind is 270 graden.

Bij een noordenwind komt de wind uit het noorden en waait in de richting van het zuiden. Bij een oostenwind komt de wind uit het oosten en waait in de richting van het westen. Bij een zuidenwind komt de wind uit het zuiden en waait in de richting van het noorden en bij een westenwind komt de wind uit het westen en waait in de richting van het oosten.

Naast deze vier windrichtingen zijn er nog twaalf windrichtingen waar de wind vandaan kan komen en die gebruikt worden in het weer. De volgende vier zijn noordoost, zuidoost, zuidwest en noordwest. Een noordoostenwind is 45 graden, een zuidoostenwind is 135 graden, een zuidwestenwind is 225 graden en een noordwestenwind is 315 graden.

Bij de laatste acht windrichtingen wordt de windrichting in het weer afgekort met drie letters. De wind kan dan vandaan komen uit het noordnoordoosten (NNO), oostnoordoosten (ONO), oostzuidoosten (OZO), zuidzuidoosten (ZZO), zuidzuidwesten (ZZW), westzuidwesten (WZW), westnoordwesten (WNW) en uit het noordnoordwesten (NNW).

Bekijk nu de bovenstaande gegevens ook in een overzichtelijke tabel. In deze tabel zijn windrichting, de afkorting van de windrichting en het aantal graden aangegeven.

Bekijk windrichting tabel